Wpisz aby wyszukać

Aktualności

Odmiany jagody kamczackiej – o jakich warto wiedzieć?

Podziel się

Istnieje bardzo wiele owoców, które powszechnie nie są znane, lecz posiadają bardzo dobry smak i właściwości. Do takich właśnie owoców należy jagoda kamczacka. Jest to zazwyczaj owoc uprawiany amatorsko. Dzieje się tak przez słabe rozpowszechnienie tej jagody w Polsce. Sytuacja ta jednak ulega zmianom. Coraz częściej ostatnimi czasy mówi się na temat tego owocu. Ma on bardzo dobrze właściwości i wiele odmian, o których warto się co nieco dowiedzieć.

Wpływ jagody kamczackiej na organizm ludzki

Ogólnie rzecz biorąc, jagoda kamczacka odmiany ma bardzo dobry smak i wpływ na zdrowie ludzkie. Owoc ten zawiera związki fenolowe, które przyczyniają się do zapobiegania pojawianiu się chorób przewlekłych. Jagoda kamczacka posiada liczne witaminy z grupy B, A, oraz C, które są potrzebne ludziom na co dzień. Jest to również bogate źródło związków mineralnych takich jak żelazo, krzem, magnez czy fosfor. Jagoda kamczacka posiada smak słodko-kwaśny co sprawia, że jest doskonałym wyborem do najróżniejszych dań, deserów czy też przetworów. Niektóre odmiany mogą jednak różnić się smakowo.

Odmiany jagody kamczackiej

Zanim wybierze się gospodarstwo ogrodnicze, aby zamówić jagodę kamczacką, warto poznać ich kilka rodzajów. Wyróżnić zatem można odmianę o nazwie Atut, która posiada przyjemny, słodko-kwaśny smak. Odmiana ta jest duża i soczysta. Kolejną odmianą jest bardzo słodka w smaku Aurora o wydłużonym kształcie owocu. Odmiana o nazwie Jolanta jest słodka i plonuje dosyć obficie. Warto również wspomnieć o odmianie Wojtek. Jest to ciekawa jagoda o smaku słodko-cierpkim. Owoce są duże i bardzo smaczne.

Jagoda kamczacka i jej uprawa

Krzewy jagody kamczackiej zyskują na popularności ze względu na to, że uprawa tego owocu nie należy do najbardziej wymagających. Nie posiada on wysokich wymagań związanych z klimatem, a ponadto jagody te są odporne na ujemne temperatury.

Zostaw komentarz