Jakie grzyby suszone wykorzystywane są w gastronomii?
Podziel się
Grzyby to bardzo popularne i pożądane produkty, zarówno w domach, jak i w restauracjach. Zbiera się je w lesie, aczkolwiek sezon jest krótki. Aby móc spożywać grzyby przez cały rok, wystarczy poddać je suszeniu. To prosty proces, który nie zabiera zbyt dużo czasu i wysiłku, natomiast dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok. Aby proces suszenia grzybów się powiódł, powinniśmy wiedzieć, jak je suszyć i jak przechowywać oraz które z nich chętnie są wykorzystywane w gastronomii.
Jak suszyć i przechowywać suszone grzyby?
Suszenie grzybów jest dziecinnie proste. Istnieje kilka sposobów, na jakie możemy to robić. Najwygodniejszą opcją jest skorzystanie z elektrycznej suszarki do żywności. Inną, babciną metodą jest suszenie grzybów koło kaloryfera. Można je również nawlec na nitkę i powiesić gdzieś na słońcu, najlepiej w przewiewnym miejscu. Grzyby suszone wychodzą świetne również, kiedy włożymy je do piekarnika.
Jeśli grzyby są ususzone, powinny się łamać, lecz nie kruszyć. Kiedy już się upewnimy w tej kwestii, należy je zapakować. Suszone grzyby powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, aby nie pobierały zapachów z otoczenia i nie pleśniały. Najlepsze będzie do tego drewno, szkło lub metal. Pojemniki z suszonymi grzybami powinno się układać w ciemnych i chłodnych miejscach.
Jakie gatunki grzybów wykorzystują szefowie kuchni?
Suszone grzyby są bardzo łatwe do przygotowania. Trzeba dodać, że proces suszenia nie zabiera im ani smaku, ani wartości. W gastronomii najchętniej wykorzystywane są sosy grzybowe, ponieważ pasują do wszystkiego.
Jeśli chodzi o gatunki grzybów, pieczarka do gastronomii stanowi niejako bazę dań. Jest to uniwersalny grzyb, który można wykorzystać w wielu daniach, a jego smak jest wyborny. Bardzo popularne są również kurki lub borowiki, z których sos jest przepyszny. Są to najczęściej wybierane pozycje, jeśli chodzi o grzyby, aczkolwiek gatunków jest o wiele więcej. Można wymienić tu też między innymi podgrzybki, boczniaki czy maślaki.