Wpisz aby wyszukać

Aktualności

Gdzie wykorzystuje się zmywarki tunelowe?

Podziel się

Prowadzenie lokalu gastronomicznego to nie tylko przygotowywanie posiłków i przyjmowanie gości, ale także utrzymywanie doskonałej czystość zarówno w samym miejscu, jak i na przedmiotach wykorzystywanych do serwowania jedzenia. W tym właśnie absolutnie niezastąpione są wszelkiego typu zmywarki gastronomiczne, których największy kaliber stanowią zmywarki tunelowe. Czym są i gdzie najczęściej się je wykorzystuje?

Zmywarki tunelowe – czym są?

Duże obiekty gastronomiczne, dla których ważne jest nie tylko sprawne działanie, ale także oszczędność czasu, miejsca i zasobów ludzkich, stawiają na rozwiązania, które pozwalają na osiągnięcie najlepszych zamierzonych efektów. Zmywarka tunelowa to bez wątpienia urządzenie, które spełnia te wymagania. Jej podstawową zaletą jest prosty fakt, że może pracować bez przerwy. Pozwala to na efektywne wykorzystanie energii i możliwości urządzenia. Ponadto tego typu maszyny wyposażone są w szereg funkcji, które nie tylko usprawniają masowe zmywanie naczyń, ale także usprawniają pracę całego lokalu. Zmywarki tunelowe są szybsze, efektywniejsze i dużo skuteczniej  czyszczą naczynia, niż ma to miejsce na klasycznych zmywakach.

Jak działa zmywarka tunelowa?

Tunelowa zmywarka działa w systemie przepływowym opartym na ciągłej pracy. Brudne naczynia są wkładane z jednej strony i, po zakończeniu cyklu zmywania, odbierane z drugiej. Podobnie jak w większości zmywarek, tutaj również mycie odbywa się w kilku fazach. Pierwszą z nich jest mycie wstępne, podczas którego następuje usuwanie resztek jedzenie. Nie ma więc konieczności wcześniejszego płukania naczyń, przed włożeniem do urządzenia. Pozwala to na sporą oszczędność wody. Kolejny etap to mycie w ciepłej wodzie z dodatkiem środka myjącego. Następnie naczynia są płukane, a w ostatniej fazie wyparzane w temperaturze około 90 stopni. Wszystko to zapewnia bardzo dokładne usuwanie zabrudzeń, dezynfekcję i higieniczną czystość, która jest absolutnie niezbędna w lokalach gastronomicznych.

Gdzie warto zainstalować zmywarkę tunelową?

Swoje miejsce zmywarki tunelowe znajdą w szkołach, szpitalach, na stołówkach, domach weselnych, hotelach, czy wreszcie dużych restauracjach. Czyli wszędzie tam, gdzie konieczne jest profesjonalne wyposażenie kuchni, a także sprzęt, który poradzi sobie nie tylko z zabrudzeniami, ale także dużą ilością naczyń. Dużą zaletą tych maszyn jest ich  możliwość rozbudowy np. o moduł suszarki, dzięki któremu możliwe będzie jeszcze większe usprawnienie pracy. Dobrej jakości zmywarka służyć będzie bezawaryjnie przez długie lata.

Zostaw komentarz